Wonen In Eigen Streek (WIES)

Waarom wonen in eigen streek?

In verschillende Vlaamse gemeenten zijn de vastgoedprijzen zo hoog dat minder kapitaalkrachtige inwoners geen eigen woning meer kunnen kopen in hun eigen streek. Zij wijken noodgedwongen uit naar gemeenten waar ze amper of geen band mee hebben. Om dit fenomeen van sociale verdringing tegen te gaan, werkte de Vlaamse Regering een nieuwe regeling Wonen in Eigen Streek (WIES) uit. Die biedt lokale besturen de kans om kavels of woningen voor te behouden voor mensen met wortels in de gemeente.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Elke gemeente die wil instappen in het WIES-systeem, stelt een reglement op waarin onder andere wordt bepaald wie kan instappen, onder welke voorwaarden en hoe men kan deelnemen. De gemeenteraad heeft hiertoe op 28 maart 2024 het reglement ‘Wonen in Eigen Streek’ goedgekeurd.

De gemeente Malle verleent een financiële tussenkomst van 50% van de schattingsprijs van de grondaandelen.

Hoe gaan we dit toepassen?

De regeling houdt onder meer in dat een bepaald percentage van nieuwe verkavelingen, groepswoningprojecten of appartementsgebouwen met minstens vijf loten of woongelegenheden kan voorbehouden worden voor WIES-kopers.

Wie kan zich kandidaat stellen als WIES-koper?

WIES-kopers kunnen onder meer aantonen in een minder kapitaalkrachtige situatie te verkeren en die van de twintig jaar voorafgaand aan de aankoop minstens tien jaar onafgebroken in Malle hebben gewoond.

Wat zijn de voorwaarden?

Wie via het systeem een huis koopt, moet er de eerste twintig jaar zelf in wonen. Kopers die hun WIES-grond of -woning overdragen, moeten de financiële tussenkomst terugbetalen aan de gemeenten.

Waar vind je de projecten die hiervoor in aanmerking zullen komen?

Zodra er WIES-woningen of WIES-gronden ter beschikking komen, zullen wij dit bekend maken via de gemeentelijke communicatiekanalen.